Největší chyby, kterých se vegetariáni dopouštějí

 
Největší chyby, kterých se vegetariáni dopouštějí

Pokud pomineme všechny politické, ekologické a morální otázky týkající se vegetariánství, je vegetariánství stejně zdravé jako strava obsahující maso, pokud k němu přistupujeme rozumně a informovaně. 

V mnoha případech se při vegetariánské stravě, stejně jako při každé jiné, dostáváme do zajetých kolejí, jsme špatně informováni a chybí nám dovednosti, abychom svůj jídelníček naplnili výživnými a chutnými potravinami. Pokud se tedy chystáte stát se veganem nebo vegetariánem, možná by bylo dobré zjistit, jaké jsou nejtypičtější chyby, kterých se lidé při stravování dopouštějí. I dlouholetí vegetariáni se možná dozvědí něco nového!

Pochybné mléčné výrobky
Vegetariáni pravděpodobně zvýší příjem mléčných výrobků a jogurtů. Ale ne všechny jogurty jsou stejné. Některé jsou plné cukru, takže je lepší vybrat si nějaký obyčejný.

Posedlost bílkovinami
Ano, bílkoviny jsou důležité pro růst a regeneraci, ale většina vegetariánů to na začátku přežene, i když většina vegetariánů splní nebo překročí doporučenou denní dávku.

Svačení pouze ovoce
Svačení pouze s ovocem může způsobit, že budete mít za chvíli opět hlad.
Nedostatečná rozmanitost
Většina rostlin nebude mít všechny aminokyseliny, které potřebujeme, takže je důležité je obměňovat.

Náhražky masa
Tyto druhy výrobků jsou často nabité solí a konzervačními látkami a ve výsledku mohou našemu tělu spíše uškodit než prospět.

Vegetariánství jako průkaz
Mnoho lidí se domnívá, že jen proto, že přestali konzumovat škodlivé živočišné tuky, budou automaticky zdravější a že mohou jíst, co chtějí. To samozřejmě není pravda, ale je snadné tomu podlehnout.

Udělat ze salátů kalorické bomby
I toto je úskalí, které vyplývá z předchozího bodu. Dusit tuňáka v majonéze nebo salát v oleji není cesta ke zdravému vegetariánskému jídlu.

Nedostatečný příjem vitaminu B-12
Vegetariáni se musí ujistit, že ho dostávají, jakmile vyřadí červené maso. Šálek mléka a vejce vám dodají přibližně dvě třetiny toho, co denně potřebujete.

Jezení více špenátu než kapusty
Tělo potřebuje vápník, který se z listové zeleniny často špatně vstřebává. Ze špenátu tělo vstřebá asi 5 % vápníku, z kapusty asi 50 %. Závěr: jezte více kapusty.

Přehlížení jiných zdrojů vápníku
Pokud jsou mléčné výrobky mimo hru, je snadné přehlédnout další skvělé zdroje vápníku, jako jsou bílé fazole, mandle, tahini, fíky a pomeranče.

Nechat se oklamat džusy
Sem tam nějaký ten džus je sice prospěšný, ale džusy jsou většinou plné cukru. Zdravější alternativou je bylinkový čaj.

Míchání jídel
Může to být dobrý způsob, jak do těla tu a tam dostat živiny, ale není to náhrada za celou zeleninu a ovoce, protože při mixování snižujete obsah vlákniny v potravinách.

Mylná představa o quinoe s vysokým obsahem bílkovin
Čočka má přibližně dvakrát více bílkovin než quinoa. Více bílkovin má také celozrnná pšenice a hnědá rýže.

Spoléhání se na mandlové mléko kvůli bílkovinám
Při výrobě mandlového mléka zůstává mnoho vlákniny a bílkovin. Často je však obohaceno o vápník a vitamin D, které posilují kosti.

Plán
Dobře, není tedy nutné plánovat a předem připravovat každé jídlo, ale je důležité promyslet si, co budete dělat, a mít po ruce ingredience.

Přečtěte si etiketu
Když se poprvé stanete vegetariánem, považujte se za studenta potravin. Existuje spousta zavádějících výrobků. Obchodníci milují, když lidé předpokládají, že něco, co je označeno jako vegetariánské, je zdravé.

Jezení příliš mnoho sacharidů
Rizikem je, že se lidé chytí do pasti a nedostatek masitých bílkovin si vynahradí extra porcí těstovin nebo rýže.

Nesetkání se s odborníkem na výživu
Každý má jiné tělo. Někteří lidé mohou mít jiné výživové potřeby než ostatní. Vždy je dobré poradit se s odborníkem. Nemůže to být na škodu.

Ignorování doplňků stravy
Výhody užívání doplňků stravy jsou pro vegetariány i masožravce bezmezné. Není to žádné podvádění.

Nahrazování masa sýrem
Sýr skutečně často uspokojí jako náhrada masa z hlediska chuti. Má vysoký obsah bílkovin, ale neposkytuje nám tak širokou škálu živin jako maso. Často má také velmi vysoký obsah tuku.

Jezení příliš málo kalorií
Možná je to nedostatkem vzrušení vůči jídlu. Možná je to tím, že jsou lidé velmi zaneprázdnění. Obecně platí, že strava bohatá na zeleninu obsahuje méně sacharidů, proto si dávejte pozor, abyste jich jedli dostatek. 

Nedostatečné pití vody
Vegetariáni mají tendenci konzumovat více vlákniny, proto je důležité přijímat trochu vody navíc, aby se podpořilo trávení, což zabrání nadýmání, plynatosti a zácpě.

Nedostatečná konzumace vitaminu C a železa
Železo obsažené v rostlinách je nehemové, které se hůře vstřebává než hemové železo obsažené v mase. Zelenina bohatá na železo v kombinaci s velkým množstvím vitaminu C obvykle postačí.

Neučení se
Pro většinu lidí, kteří přecházejí od večeře složené z kousku masa, porce zeleniny a porce sacharidů, je to nový způsob stravování a vyžaduje určité učení.

Nezohlednění toho, co je udržitelné
Přestože to bude mít pozitivní dopad na životní prostředí, často lidé sklouznou zpět ke konzumaci masa, protože se zavážou k masivnímu přehodnocení každodenní přípravy jídla. Držte se co nejvíce toho, co znáte a máte rádi.

Neznalost, jak připravit chutné alternativy
Zkuste experimentovat s novým kořením, používat nové omáčky a marinovat. Existuje nekonečné množství způsobů, jak docílit toho, aby alternativy masa, jako je tofu, chutnaly stejně dobře jako steak nebo kuře. Možná si ho vychutnáte se strouhankou nebo namočené v grilovací omáčce. Poznejte textury a chutě, které máte rádi, a pak se je naučte dobře připravit.

 

Tagy :