Je kokosový olej lepší než olivový?

 
Je kokosový olej lepší než olivový?

Před tréninkem na velký závod jsou to malé změny, které přinesou největší zisky. Zařazení správných potravin ve správný čas efektivně podpoří váš trénink a poskytne vám při něm hromadu dalších výhod.

Pokud jde o oleje pro každodenní vaření, dlouho se diskutovalo o tom, zda kokosový olej předčí olivový a naopak. My si však myslíme, že v běžeckém jídelníčku mají své místo oba, a proto níže s pomocí dietoložky Ro Huntriss (@dietitianro) rozebíráme výhody a nevýhody každého z nich.

K čemu je dobrý kokosový olej?

Kokosový olej obsahuje kyselinu laurovou, která může pomoci posílit imunitní systém. Je také plný triglyceridů se středně dlouhým řetězcem - to jsou tuky, které se chovají trochu jako sacharidy a rychle dodávají energii. 

Jak ho jíst: Zkuste si přidat lžičku do kaše, kávy, koktejlů nebo proteinových koktejlů. Nebo si ho můžete přidat do smažených brambor.

Jaké jsou nevýhody kokosového oleje?

Kokosový olej obsahuje velké množství nasycených tuků - více než máslo (78 g na 100 ml) a olivový olej (12,8 g na 100 ml). A přestože víme, že nasycené tuky mohou zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi a zvyšovat riziko kardiovaskulárních onemocnění, výzkumy ukázaly, že jejich příjem není spojen s vyšší úmrtností, takže se stále diskutuje o tom, jak moc jsou nasycené tuky škodlivé pro naše zdraví.

Bez ohledu na to by se průměrný dospělý muž měl snažit omezit nasycené tuky na 30 g denně a u žen je to jen 20 g, takže je nejlepší konzumovat je s mírou. 

K čemu je olivový olej dobrý?

Výhody středomořské stravy jsou všeobecně známé - zejména pokud jde o udržení zdravého srdce. Extra panenský olivový olej je jednou z klíčových složek, na kterých je tato dieta založena, a je méně zpracovanou verzí běžného olivového oleje. Proto obsahuje vyšší množství protizánětlivých antioxidantů pro regeneraci po běhu.

Předpokládá se, že konzumace olivového oleje, který je plný zdravých nenasycených tuků, může snížit riziko úmrtí na kardiovaskulární příhody a mrtvici.

Jak ho jíst: Při vaření s extra panenským olivovým olejem není nebezpečný, ale jeho lahodnou chuť poznáte lépe, když ho použijete jako zálivku na salát nebo jako závěrečnou zálivku.

Jaké jsou nevýhody olivového oleje?

I když konzumace olivového oleje nemá žádné skutečné nevýhody, rozhodně bychom doporučovali volit extra panenský olivový olej, abyste měli jistotu, že konzumujete co nejvíce antioxidantů.
 

 

Tagy :